واژه هوش مصنوعی به توانایی شناخت، درک و تحلیل محیط توسط ماشین ها نظیر کامپیوتر ها، گوشی های همراه و هر دستگاه دیگری که قابلیت یادگیری هم داشته باشد، اطلاق می شود. در این مطلب قصد داریم به صورت مفصل به این فناوری انقلابی بپردازیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
هوش مصنوعی چیست؟
عبارت هوش مصنوعی (به انگلیسی: Artificial Intelligence) نخستین بار در سال ۱۹۵۶ توسط جان مک کارتی، دانشمند حوزه علوم رایانه و علوم شناختی مورد استفاده قرار گرفت.
آقای مک کارتی این تکنولوژی را به این صورت تعریف کرد: دانش و مهندسی ساخت ماشینهای هوشمند. از آن زمان تا به امروز هوش مصنوعی پیشرفت های چشمگیری داشته و تعاریف مختلفی هم توسط متخصصین مختلف این حوزه ارائه شده است.
هوش مصنوعی که از آن با نام هوش ماشینی هم یاد می شود، در تعریف کلی به هوشمندی نشان داده شده توسط ماشین ها در شرایط مختلف اشاره دارد و در مقابل هوش طبیعی انسان ها و سایر موجودات جاندار قرار می گیرد.
در تعریف جامع تر می توان گفت این فناوری یا دانش به سیستم هایی غیرجاندار (سیستم هایی که مکانیزم بدنی آن ها مانند انسان ها و حیوانات نیست، نظیر کامپیوتر ها و سایر ماشین های ساخته شده به دست بشر) اطلاق می شود که می توانند همانند رفتار های هوشمند انسانی نظیر درک شرایط پیچیده، شبیه سازی فرآیندهای تفکری و شیوه های استدلالی انسانی و پاسخ موفق به آنها، یادگیری و توانایی کسب دانش و استدلال برای حل مسائل، عمل کنند و از این خصوصیات و توانایی ها برخوردار باشند. (ویکیپدیا)
این تکنولوژی برای رشد و توسعه خود از زمینه های مختلف علوم بشری استفاده می کند. در واقع هوش مصنوعی شامل انواع مختلفی از علوم قدیم و جدید نظیر فلسفه، زبانشناسی، ریاضیات، روانشناسی، عصبشناسی، فیزیولوژی، تئوری کنترل، احتمالات، بهینهسازی و برنامه نویسی را در خود جای داده است و مباحث و زمینه های کاری آن شامل انواع علوم می باشد.
همین عامل هم سبب شده که این فناوری در علوم مختلف مورد استفاده قرار بگیرد و در هر عرصه ای، از علوم تجربی، ریاضیات، کامپیوتر و… گرفته تا علوم پزشکی و حتی علوم انسانی و فلسفی هم قابل استفاده باشد.
مطلب مرتبط: اینفوگرافیک: درباره ی یادگیری ماشینی بدانید.
همان طور که گفتیم در چند دهه گذشته هوش مصنوعی پیشرفت های چشمگیری در زمینه های مختلف داشته و امروزه با انواع کاربردهای آن و نمونه های کاملا عملی در حوزه های مختلف رو به رو هستیم. همین عوامل هم سبب مطرح شدن تعاریف مختلفی از این علم از طرف متخصصین و دانشمندان این حوزه شده است.
همچنین امروزه هوش مصنوعی خود شامل شاخه ها و فناوری های مختلفی شده است که همانند خود این تکنولوژی، از حوزه های مختلف علوم بشری استخراج شده تا برای استفاده در عرصه هوش مصنوعی از آن ها بهره مند شوند. برای نمونه می توان به دانش و تکنولوژی یادگیری ماشینی (به انگلیسی: Machine Learing)، یادگیری عمیق (به انگلیسی: Deep Learning)، شبکه های عصبی مصنوعی (به انگلیسی: Neural Networks)، پردازش زبان های طبیعی (به انگلیسی: Natural Language Process – NLP) و… اشاره کرد.
هوش مصنوعی امروزه به دلیل کاربردهای فراوان آن در عرصه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و در علوم مختلف هم تدریس می شود اما معمولا این دانش را زیرمجموعه ای از زمینه های مختلف علوم کامپیوتر نظیر مهندسی کامپیوتر، مهندسی فناوری اطلاعات و… در نظر می گیرند و در این بخش بیشتر به آن توجه می شود.
افرادی هم که قصد داشته باشند به صورت تخصصی در زمینه هوش مصنوعی فعالیت کنند و تحصیلات آکادمیک کسب نمایند، باید ابتدا در زمینه علوم کامپیوتر تحصیل کرده باشند.
مطلب مرتبط: کتاب سیستم های خبره و وبسایت های تجاری
مطالب این علم نوظهور به اندازه ای گسترده است که نمی توان آن را در یک یا چند مقاله گنجاند و افزایش اطلاعات در این زمینه هم با مطالعه چند مقاله امکان پذیر نیست، بلکه نیاز به مطالعه فراوان کتاب های مختلف در این حوزه دارد. برای ورود به هر حوزه هوش مصنوعی هم مجددا منابع بسیاری تهیه شده اند و همین عامل خود میزان گستردگی این تکنولوژی را نشان می دهد. اما برای افزایش دانش در هر کدام از این زمینه ها و ورود به عرصه هوش مصنوعی، داشتن دانش های پایه و اساسی آن جزء الزامات محسوب می شود. برای اینکار هم منابع مختلفی وجود دارند که از قدم های اولیه و معرفی الگوریتم های پایه ای، این دانش را برای مخاطبان خود ارائه کرده اند.
در فضای وب و اینترنت منابع مختلفی برای شروع یادگیری هوش مصنوعی وجود دارد و می توان با کمی جستجو به منابع مناسبی دست یافت اما اکثر این منابع به زبان های غیر از زبان فارسی هستند و همین عامل کار را برای مخاطبان فارسی زبان کمی سخت تر کرده است. ما برای اینکه کار را برای مخاطبان فارسی زبان خود راحت کنیم، یکی از بهترین و جامع ترین منابع به زبان فارسی برای یادگیری هوش مصنوعی را در این مطلب معرفی کرده ایم.
کتاب هوش مصنوعی نوشته سهراب جلوه گر که ویرایش ۲۳ آن در سال ۹۸ تجدید چاپ شده است، همان منبعی است که مخاطبان فارسی زبان را از جست و جو های متعدد برای یافتن منبع مناسب بی نیاز می کند. این کتاب هر آنچه که کاربر علاقه مند به هوش مصنوعی به آن نیاز دارد در خود جای داده است. کتاب فوق به عنوان یک منبع کاملا رایگان در اختیار شما قرار دارد و هم اکنون می توانید این کتاب را از انتهای همین پست دانلود کنید.
فهرست موضوعات و مطالبی که کتاب هوش مصنوعی سهراب جلوه گر به آن ها پرداخته در ادامه ذکر شده اند:
- هوش مصنوعی
- عاملهای هوشمند
- حلّ مسأله و جستجو
- جستجوی آگاهانه یا مکاشفهای
- الگوریتمهای جستجوی محلّی
- مسائل برآوردهسازی یا ارضای محدودیّت
- تئوری بازیها
- عاملهای منطقی
- منطق گزارهای
- منطق مرتبهی اوّل
- استنتاج در منطق مرتبهی اوّل
- نامعلومی یا عدم قطعیّت
- شبکههای بیزی
- استنتاج در شبکههای بیزی
- شناخت سخن یا سخن شناسی
- شبکههای عصبی
- الگوریتمهای ژنتیکی
- سیستمهای خبره
- سیستمهای طبقهبندیکننده
- یادگیری با استفاده از مشاهدهها؛ و درختهای تصمیمگیری
- برنامهریزی
- آشنایی با روبوتیک
- آشنایی با زبان برنامه نویسی پرولوگ
- آشنایی با زبان برنامه نویسی پایتون
همان طور که گفتیم کتاب هوش مصنوعی نوشته سهراب جلوه گر کاملا رایگان بوده و می توانید بدون پرداخت هیچ هزینه ای آن را دانلود و مطالعه کنید. این کتاب منبعی مناسب برای تدریس درس هوش مصنوعی برای دانشجویان مقطع کارشناس و کارشناسی ارشد می باشد. مطالب ارائه شده در آن همه موضوعات و سرفصل های تعیین شده توسط وزارت علوم را پوشش داده و همچنین کاملا بروز بوده و براساس جدیدترین مباحث هوش مصنوعی در سال های اخیر است.
برای دانلود رایگان این کتاب به ادامه متن مراجعه کنید. همچنین می توانید نظرات خود را در مورد این کتاب از بخش دیدگاه ها و پست مربوطه در شبکه های اجتماعی با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات مرتبط:
عبارت هوش مصنوعی (به انگلیسی: Artificial Intelligence) نخستین بار در سال ۱۹۵۶ توسط جان مک کارتی، دانشمند حوزه علوم رایانه و علوم شناختی مورد استفاده قرار گرفت. آقای مک کارتی این تکنولوژی را به این صورت تعریف کرد: دانش و مهندسی ساخت ماشینهای هوشمند. از آن زمان تا به امروز هوش مصنوعی پیشرفت های چشمگیری داشته و تعاریف مختلفی هم توسط متخصصین مختلف این حوزه ارائه شده است.
نظرات کاربران