واژه کلان داده یا بیگ دیتا (به انگلیسی: Big Data) به حجم بسیار زیادی از داده های تولید شده توسط سیستم های نرم افزاری گفته می شود که از تحلیل این داده ها می توان دانش جدید را در زمینه های مرتبط با آن داده ها استخراج کرد و یا به تحلیل و پیش بینی نتایج مختلف در یک سازمان پرداخت. در این مطلب قصد داریم به بیگ دیتا و تاثیر و کاربرد آن در تجارت و کسب و کار بپردازیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
داده نفت آینده است، جمله ای است که طی چندسال اخیر خود را نمایان کرده و به سرعت هم در حال تبدیل شدن به واقعیت می باشد. امروزه سرمایه های کشور ها از چاه های نفت به سمت مخازن داده ها در حال تغییر است و هر کشوری که بیشتر از سایر ملت ها از این مخازن برخورد باشد، حرف اول را در اقتصاد و تجارت می زند. برای مثال هم می توان به کشورهایی نظیر ایالت متحده آمریکا، ژاپن و کره جنوبی اشاره کرد.
امروزه دارایی سازمان ها از پول و سرمایه مالی به سمت داده و دانش حاصل از این داده ها در حال تغییر جایگاه است. هر سازمان و شرکتی که بیشترین داده ها داشته باشد، بیشتری سرمایه را هم خواهد داشت، همانند کمپانی گوگل که تمام سرمایه آن از حجم عظیم داده هایی که از فضای وب و اینترنت جمع اوری میکند حاصل می شود و یا کمپانی فیس بوک به عنوان بزرگترین شبکه اجتماعی تمام قدرت و درآمد خود را مدیون میلیاردها رکورد داده ای است که توسط کاربرد در این وبسایت تولید می شوند. اما داشتن داده خود به تنهایی به سازمان کمک نخواهد کرد، اینکه این داده ها چه کاربردی دارند و چگونه می توان از آن ها استفاده مفید برد، اصل ماجرا است.
مفهوم کلان داده یا بیگ دیتا
پیش از آن که به سراغ کاربردهای داده در سازمان ها و چگونگی بهره بردن از آن ها برویم، ابتدا باید با واژه کلان داده آشنا شویم. در تعریف خلاصه کلان داده که به آن بیگ دیتا نیز گفته می شود، گفتیم که به حجم عظیمی از داده های تولید شده در سیستم های نرم افزاری در یک سازمان گفته می شود. این تعریف بسیار کلی و عمومی است اما تعریف تخصصی آن بدین صورت می باشد: بیگ دیتا به دارایی های اطلاعاتی اطلاق می شود که دارای حجم بالا بوده و با سرعت بسیار زیاد تولید می شود و تنوع گسترده ای دارد، همچنین به شیوه های پردازش نوآورانه با هزینه های مناسب نیازمند هست تا بتواند برای استفاده در اتوماسیون فرآیند ها، تصمیم گیری بهتر، پیش بینی نتایج و … در یک سازمان مفید باشد. (متمم)
اما چه عواملی باعث شد تا واژه بیگ دیتا به وجود بیاید و به آن توجه شد؟ خب پاسخ این سوال تا حدودی واضح است، مشخصا اولین و مهمترین عامل به وجود آمدن این حجم از داده ها، رشد کامپیوتر و دانش و تکنولوژی های مرتبط با آن است. ظهور اینترنت به عنوان یک شبکه وسیعی از کامپیوتر ها، دسترسی به فضای وب برای تعداد زیادی از افراد را در دنیا فراهم کرد.
مطلب مرتبط: کتاب علم داده (Data Science) چیست؟
در ادامه این اتفاق و استفاده رو به رشد کاربران از این فضا و در کنار آن رشد استفاده از سیستم های نرم افزاری در عرصه های مختلف به خصوص به صورت راه دور و از هر نقطه ای، سبب شد تا حجم عظیمی از داده توسط افراد مختلف به وجود آید. در ادامه این مسیر رو به رشد، به وجود آمدن موتورهای جست و جو برای ذخیره داده های تولید شده در فضای وب و در دسترس قرار دادن آن ها برای کاربرن، بیش از پیش به رشد تولید داده کمک کرد.
آخرین مرحله برای تبدیل شدن داده ها به بیگ دیتا و افزایش بسیار زیاد سرعت تولید داده را ظهور شبکه های اجتماعی به دست گرفت. شبکه های اجتماعی به عنوان آغار نسخه جدید وب با نام وب ۲٫۰ موجب به وجود آمدن نوع جدیدی از تعاملات اجتماعی بین افراد مختلف شدند. به کمک این تکنولوژی ها کاربران اینترنت توانستند از هر نقطه ای از دنیا به یکدیگر متصل شوند و به تعامل و گفت و گو با هم بپردازند. این تعاملات هر روز بیشتر از دیروز انجام می شدند و همین عامل سبب شد تا حجم بسیار بالایی از داده های حاصل از تعاملات افراد در شبکه های اجتماعی، به وجود آید.
میزان و نوع تعاملات کاربران در این فضا ها به اندازه ای زیاد و متنوع شد که دیگر تشخیص نوع داده ممکن نبود. همین عامل سبب شد تا دانشمندان به دنبال راهکاری برای سامان دهی این حجم از داده ها باشند. در نهایت همه عوامل سبب شدند تا واژه کلان داده یا بیگ دیتا به حجم بالای داده های تولیدی در سازمان ها اطلاق شود و متخصصین از آن ها به عنوان سرمایه های سازمان یاد کنند.
مطلب مرتبط: کتاب اهمیت شبکه های اجتماعی برای کسب و کار ها
کلان داده ها در سیستم های مختلف نرم افزاری در حال تولید شدن هستند و هر روزه هم به حجم آن ها اضافه می شود. به غیر از موتورهای جست و جو و شبکه های اجتماعی که به عنوان دو نمونه سیستم تاثیر گذار در تولید حجم بالای داده به آن ها اشاره شد، می توان از سیستم های دیگری نظیر سیستم بانکداری و تراکنش های بانکی، سیستم های آموزشی، سیستم های اتوماسیون اداری و ارگان های دولتی، سیستم های سلامت و پزشکی، فروشگاه های اینترنتی و… نام برد که همه آن ها دائما حجم وسیعی از داده ها را تولید می کنند و هر کدام مخزن بیگ دیتا مربوط به خود را دارا می باشند. (مثالهایی بر بیگ دیتا)
همان طور که گفتیم تنها داشتن بیگ دیتا به سازمان ها کمکی نخواهد کرد، اینکه چگونه بتوان از حجم بالای داده ها استفاده کرد و دانش و اطلاعات مناسب را از آن استخراج نمود، وظیفه اصلی برای بهره گیری از این داده ها می باشد. دقیقا مشابه نفت، نفت خام به تنهایی کاربرد ندارد، بلکه پالایش آن و تولید سایر فرآورده ها، محصول اصلی برای استفاده است.
تا اینجای کار با مفهوم اولیه بیگ دیتا آشنا شدیم. این دانش به اندازه حجم داده های تولیدی گسترده است و در قالب یک یا چند مقاله نمی توان به مفهوم جامع آن و راهکار های استفاده از آن پرداخت. اما برای شروع کار و اینکه بدانیم کاربرد کلان داده برای سازمان ها و تجارت چیست، کتابی تهیه کرده ایم که می تواند راهنمای شما برای شروع کار در این زمینه باشد.
مطلب مرتبط: کتاب هوش مصنوعی سهراب جلوه گر
کتاب کلان داده چیست و چه کاربردهایی برای تجارت ها دارد؟ به صورت جامع تر به مفهوم بیگ دیتا پرداخته و آن را از زوایای مختلف بررسی کرده است. در این کتاب کاربر با جزئیات بیشتری از دنیای داده های حجیم آشنا می شود. همچنین انواع سیستم هایی که به تولید کلان داده ها مشغول هستند و نوع داده های تولیدی هر سیستم در این کتاب معرفی شده است. در ادامه از اهمیت بیگ دیتا در عصر حاضر گفته شده و در کنار آن به سازمان هایی که به کلان داده ها نیاز دارند هم اشاره شده است.
کتاب سعی کرده به بخش های مهم مفهوم کلان داده ها در تجارت بپردازد و با ذکر کاربرد ها و نمونه مثال هایی واقعی، میزان اهمیت آن را برای مخاطبان مشخص کند. به طور کلی می توان گفت این کتاب برای افرادی که قصد دارند در زمینه علم داده فعالیت کنند می تواند کتاب مفیدی باشد. چرا که با مطالعه آن به درک قابل قبولی از مفهوم بیگ دیتا خواهد رسید و در واقع مسیر شروع فعالیت بر روی داده ها را پیدا خواهد کرد.
این کتاب همانند سایر کتاب های منتشر شده در این وبسایت رایگان است و برای دانلود رایگان آن کافیست به انتهای همین پست مراجعه کنید. کتاب را با هر کسی که فکر می کنید به دنیای داده ها علاقه دارد به اشتراک بگذارید. همچنین می تواند دیدگاه هایتان را در مورد این کتاب در همین پست و شبکه های اجتماعی با ما در میان بگذارید.
- دانلود با لینک مستقیم
- من از این کتاب حمایت می کنم
- حجم فایل : ۲٫۵ مگابایت
- رمز فایل : www.it-research.ir
- منبع : وبسایت مقاله آی تی
- دریافت مستقیم کتاب از کانال تلگرام مقاله آی تی
جهت دانلود سریع تر، لینک دانلود را در آدرس بار نرم افزار اینترنت دانلود منیجر کپی کنید.
نظرات کاربران