پروتکل SSL به عنوان یک لایه امنیتی در شبکه های کامپیوتری به کار می رود و هدف آن رمزگذاری اطلاعاتی است که بین کامپیوتر ها و دستگاه های متصل به این شبکه تبادل می شوند. در این مطلب قصد معرفی کتابی را داریم به صورت جامع به معرفی این پروتکل امنیتی و مفهوم امنیت دیجیتالی پرداخته است. اگر به امنیت در دنیای دیجیتال علاقه دارید، با ما همراه شوید.
در دنیای دیجیتال یکی از مهمترین دغدغه های موجود بحث امنیت است. امنیت کاربران و اطلاعات آن ها جزء مهمترین مسائل این حوزه محسوب می شود و همیشه بر آن تاکید بسیاری می کنند. حتی با وجود این همه تاکید بر روی این موضوع و راه های مختلفی که برای تامین امنیت اطلاعات کاربران تعریف شده است، باز هم هر ساله شاهد صد ها مورد نقض امنیتی و لو رفتن این اطلاعات در فضای دیجیتال هستیم.
همان طور که گفتیم راه های بسیاری برای تامین امنیت کاربران و اطلاعاتشان در دنیای مجازی ساخته شده اند. راه حل هایی که در قالب پروتکل های امنیتی بر روی سیستم های نرم افزاری و سخت افزاری راه اندازی می شوند و هدف آن ها جلوگیری از دزدی اطلاعات توسط دزدان دیجیتالی یا همان هکر ها و همچنین رمزگذاری اطلاعات در صورت درز و لو رفتن آن ها است تا حتی اگر اطلاعات کاربران فاش شد، به دلیل رمزگذاری، کسی نتواند از این اطلاعات سوء استفاده کند. یکی از معروف ترین و پرکاربردترین پروتکل های امنیتی که به منظور رمزگذاری اطلاعات در دنیای دیجیتالی مورد استفاده قرار می گیرد، پروتکل SSL است که در ادامه بیشتر در مورد آن توضیح داده ایم.
رمزگذاری اطلاعات با پروتکل SSL
پروتکل SSL مخفف عبارت Secure Sockets Layer به معنای لایه سوکت های امن است که در سال ۱۹۹۵ توسط شرکت Netscape به منظور تبادل امن سندهای خصوصی در بستر اینترنت توسعه پیدا کرد. از این پروتکل به عنوان لایه انتقال امن نیز یاد می شود. دلیل این نام گذاری آن است که پروتکل SSL در لایه انتقال مدل TCP/IP پیاده سازی و اجرا می شود. این پروتکل برای انتقال امن اسناد خصوصی از یک رمزگذاری استفاده می کند. رمزگذاری مورد استفاده در اس اس ال هم به صورت رمزگذاری متقارن قابل انجام است و هم به صورت رمزگذاری نامتقارن و این پروتکل امنیتی از یک کلید خصوصی و یک کلید عمومی برای رمزگذاری و رمزگشایی اسناد دیجیتالی استفاده می کند.
در حالت متقارن از دو کلید عمومی برای رمزگذاری سیستم دو طرف سرویس دهنده و سرویس گیرنده استفاده می شود که از نظر امنیتی بسیار پایین است چرا که کلید به صورت عمومی بوده و شخص سومی هم می تواند به اطلاعات رد و بدل شده در این بین دست یابد اما در حالت نامتقارن دو کلید مجزا برای رمزگذاری بهره می گیرد که در این حالت اگر سند با کلید A رمزگذاری شود، گیرنده برای رمزگشایی باید کلید B را در اختیار داشته باشد. پروتکل SSL امروزه در اینترنت به صورت گسترده استفاده می شود و اکثر کاربران به صورت دانسته یا نادانسته در حال استفاده از آن برای رمزگذاری اطلاعاتشان هستند.
به طور مثال هنگامی که شما وبسایتی را در مرورگر خود اجرا می کنید و در ابتدای آدرس این وبسایت کلمه https را مشاهده می کنید، کاراکتر s آخر این کلمه به معنیه استفاده از پروتکل SSL برای رمزگذاری بر روی اطلاعات شما هنگام کار با این وبسایت است. این پروتکل در حال حاضر توسط تمام مرورگرهای اینترنتی پشتیبانی می شود.
مطلب مرتبط: کتاب TCP/IP چیست؟
توضیحات بالا بخشی از اطلاعاتی بود که در مورد پروتکل SSL ارائه شد اما آشنایی با این پروتکل به همین اطلاعات ختم نمی شود. مکانیزم و عملکرد اس اس ال خود شامل مباحث پیچیده ای است که نیاز به بررسی و مطالعه بیشتر دارد. به همین دلیل برای علاقه مندان کتابی تهیه کرده ایم که در آن با صفر تا صد این پروتکل آشنا می شوند.
موضوع دیگری که در این کتاب وجود دارد، بحث امنیت دیجیتالی است. همه کارهایی که برای امنیت اطلاعات کاربران در اینترنت انجام می شود هدفش به وجود آورن امنیت دیجیتالی و تشکیل بستری امن در بستر فضای آنلاین می باشد. پروتکل SSL یکی از بخش های تامین امنیت در حوزه دیجیتال است اما این موضوع شامل مباحث گسترده تری بوده و فیلدهای بسیاری را شامل می شود، فیلدهایی نظیر امضای دیجیتالی، گواهینامه های امنیتی دیجیتالی، پروتکل های تشخیص هویت دیجیتالی کاربران و چندین مورد دیگر که به همه این موارد در این کتاب اشاره شده است.
کتابی که برای آشنایی شما با موضوع امنیت در فضای آنلاین تهیه شده است تحت عنوان “آشنایی با پروتکل SSL و امنیت دیجیتالی” شناخته می شود. در این کتاب با پایه های امنیت در فضای دیجیتال و پروتکل رمزگذاری اطلاعات اس اس ال آشنا می شوید. مفاهیم و انواع رمزگذاری نیز در این کتاب معرفی شده اند، همچنین مفهوم گواهینامه های دیجیتالی و چگونگی دریافت این گواهینامه نیز آموزش داده شده است. در واقع با مطالعه این کتاب به اطلاعات خوبی در مورد امنیت دیجیتالی دست پیدا می کنید و می توانید دانش خود را در زمینه تامین امنیت خود در فضای دیجیتال افزایش دهید.
فهرست مطالب ارائه شده در کتاب آشنایی با پروتکل SSL و امنیت دیجیتالی:
- مقدمه
- SSL چیست؟
- مفاهیم رمزگذاری
- ساختار و روند آغازین پایه گذاری یک ارتباط امن
- مفهوم گواهینامه در پروتکل SSL
- مشکلات و معایب SSL
برای دانلود رایگان این کتاب می توانید به انتهای همین پست مراجعه کنید. علاوه بر این اگر نظر، انتقاد و یا پیشنهادی در مورد این کتاب و همین طور مفهوم امنیت دیجیتالی دارید، می توانید از طریق بخش دیدگاه ها در این پست و صفحات اجتماعی با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
نظرات کاربران